04
jul

5 Saveta i ideja za uređenje open space stana

Uređenje open space prostora može biti izazovno, ali i veoma inspirativno. 

Ovaj tip prostorije omogućava kreativnu slobodu i fleksibilnost, što ga čini idealnim za moderne životne stilove. 

Ako se pitate kako da najbolje iskoristite svaki kvadratni metar vašeg otvorenog prostora, na pravom ste mestu. 

U ovom blogu ćemo vam pružiti pet stručnih saveta i ideja za uređenje open space stana koji će vam pomoći da kreirate funkcionalan, udoban i estetski prijatan dom.

Šta je open space koncept?

Open space ili otvoreni prostor, iako posebno popularan u modernim stanovima poslednjih godina, zapravo je koncept u uređenju enterijera koji se pojavio krajem XX veka. 

Brišući granice između određenih prostorija u kući, open space na jedinstven način odgovara na potrebe “brzog života” koji vodimo, obezbeđujući fleksibilnost prostora i nameštaja u njemu. 

Ovaj dizajnerski pristup omogućava lako kretanje i vizuelnu povezanost različitih delova stana, čime se prostor doživljava većim, svetlijim i luksuznijim. 

Da bi ispunio svoju osnovnu namenu, a to je funkcionalnost, open space koncept mora imati pravilan raspored svih elemenata tako da obavljanje aktivnosti u jednom delu prostora ne remeti one u drugom delu. 

Kroz promišljeno planiranje, open space može postati savršeno rešenje za dinamičan i savremen način života.

Prednosti open space prostora

Open space koncept donosi brojne prednosti koje ga čine izborom mnogih modernih domova. Evo nekoliko ključnih benefita:

  1. Prostor postaje veći i funkcionalniji. Uklanjanjem zidova i barijera, stvara se osećaj prostranosti. Stanovi izgledaju veći i omogućavaju lakše kretanje unutar prostora.
  2. Prirodna svetlost nesmetano dopire u sve prostorije. Bez zidova koji blokiraju svetlost, sunčevi zraci mogu slobodno prolaziti kroz ceo stan, stvarajući svetliji i prijatniji ambijent.
  3. Fleksibilnost u uređenju enterijera. Open space koncept omogućava lako prilagođavanje rasporeda i nameštaja prema potrebama stanara. Promene u dizajnu su jednostavnije, omogućavajući kreativno izražavanje i personalizaciju prostora.

Dizajnerski saveti za uređenje open space stanova

Uređenje open space stanova zahteva pažljivo planiranje kako bi se postigla optimalna funkcionalnost i estetika. 

U nastavku otkrivamo nekoliko dizajnerskih saveta koji vam mogu biti od pomoći.

Ovde možete saznati više o samom dizajnu enterijera.

1. Funkcionalnost i praktičnost

Open space stan vizuelno doprinosi rasterećenosti prostora, pa ne samo da je izuzetno funkcionalan, već ima i estetski značaj. 

Standardni životni prostori obično imaju kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu kao zasebne prostorije, međutim spajanjem ovih delova dobijate jedan veliki prostor koji daje osećaj prostranosti, komfora i luksuza. 

Rušenje granica između prostorija u stanu omogućava vam da iskoristite svaki milimetar i stvorite višenamensku prostoriju u kojoj ima mesta za sve vaše aktivnosti.

Ipak, ovaj koncept je zahtevan za uređenje, te je potreban dobar plan da bi se postigla usklađenost funkcionalnih i estetskih komponenti. 

Na primer, trpezarija može biti u središnjem delu, dok se na različitim stranama nalaze kuhinja i dnevna soba. Na ovaj način, boravak u dnevnoj sobi neće remetiti “komunikaciju” između kuhinje i trpezarije. 

2. Stvorite koheziju kroz palete boja

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je da se različiti delovi prostora ne izgube ili ne deluju neusaglašeno. 

Izuzetno je važno zonirati različite oblasti, zbog čega predlažemo da odaberete centralnu (fokus) tačku za svaku oblast. 

Za stvaranje kohezije možete birati između sličnih boja ili tekstura kroz ceo prostor. 

Ako imate ograničen ili manji prostor, izbegavajte upotrebu jarkih boja i šara. Bolje je da se odlučite za nenametljive nijanse ili teksture koje se dobro dopunjuju. 

Takođe, možete koristiti neutralne tonove i slediti principe minimalizma kako biste smanjili nered u prostoru. 

Sa druge strane, ako imate veći prostor, razmislite o korišćenju komplementarnih nijansi kako biste kreirali vizuelnu podelu između određenih zona.

Konkretnije o bojama saznajte u našem članku: Moderne boje za zidove u 2024. godini

3. Fokusirajte se na kvalitetan nameštaj

Sledeća ključna karakteristika koja može pomoći u kreiranju savršenog open space stana jeste nameštaj

Različite vrste nameštaja ili njihovo postavljanje na određen način mogu uneti karakter i definiciju u svaki deo prostora. 

Na primer, ako imate kamin, možete postaviti elegantnu italijansku sofu oko njega. To će pomoći u diferencijaciji i kreiranju nevidljive linije unutar vašeg open space dnevnog boravka. 

—–> 7 Saveta za Odabir Idealne Sofe

Pored toga, treba da razmislite o pre svega kvalitetnom i estetski skladnom nameštaju kako biste podigli estetiku vašeg otvorenog prostora.

Pametnim izborom i rasporedom nameštaja, možete ne samo vizuelno organizovati prostor, već i maksimalno iskoristiti svaki njegov kutak, čineći ga funkcionalnijim i privlačnijim.

+
Garnitura Vision

4. Odredite centralne tačke u prostoru

Iako se open space koncept razlikuje od tradicionalnog načina uređenja enterijera, zadržao je određene principe od kojih treba da pođete prilikom uređenja. 

Prvi korak svakog uređenja prostora je da odredite tačke fokusa u prostoru

Na primer, u trpezariji će to biti veliki trpezarijski sto, dok u dnevnoj sobi može biti kamin ili velika ugaona garnitura za opuštanje cele porodice.

Centralne tačke u svakoj celini open space stana predstavljaju deo prostora u kome će se uglavnom odvijati vaše aktivnosti i koje privlače najviše pažnje. 

Ako pravilno odredite i uredite ove tačke, dobićete usklađen i izbalansiran životni prostor. 

Ključ je u tome da centralne tačke budu funkcionalne i estetski privlačne, čime će svaki deo vašeg doma doprineti celokupnom harmonizovanom ambijentu.

+
Garnitura Banksy

5. Police kao pregrade

Još jedan savet ili ideja je da policu koja se dizajnerski uklapa možete koristiti i kao pregradu kako biste stvorili podelu prostora. 

Nju možete kasnije dekorisati različitim ukrasnim predmetima kako biste stvorili atraktivan i privlačan dizajn.

Takođe, uvek možete konsultovati stručne dizajnere enterijere kako biste bolje razumeli kako raditi sa ovakvim rasporedom. 

Bonus: Kao pregrada se još može koristiti i staklo. Staklene pregrade su posebno idealne za veće prostore. Na taj način, dizajn prostorije možete podići na viši, luksuzniji nivo. 

Zaključak

Uređenje open space stana može biti izazovno, ali uz pravilno planiranje i kreativne ideje, vaš prostor može postati funkcionalan i estetski privlačan.

Ako vam je potrebna dodatna pomoć ili inspiracija za uređenje vašeg open space stana, Room Studio je tu da vam pomogne. 

Naš tim stručnjaka za dizajn enterijera stoji vam na raspolaganju kako bi vam pružio savete i ideje koje će učiniti vaš prostor jedinstvenim i funkcionalnim i zato ne oklevajte da nas kontaktirate ili posetite naš showroom. 

Vaš open space stan može postati prava oaza udobnosti i stila, koja zadovoljava sve vaše potrebe.

Saznajte više o našim uslugama projektovanja i izvođenja enterijera.