11
mar

Uređenje dečije sobe u 4 koraka i najbitniji nameštaj

U svetu uređenja enterijera, dečija soba predstavlja jedinstvenu avanturu koja kombinuje kreativnost i praktičnost. 

Kroz ovaj blog saznaćete četiri ključna koraka u uređenju dečije sobe, kao i koji je to najbitniji nameštaj koji će vašem detetu pružiti prostor za igru, učenje i rast. 

Od odabira pravog kreveta i rasporeda nameštaja, do stvaranja prostora za kretanje i igru, otkrijte kako da stvorite sobu koja je dopadljiva, funkcionalna i sigurna. 

Bez obzira da li renovirate postojeći prostor ili počinjete od nule, ovaj vodič će vam pomoći da kreirate savršenu oazu za vaše mališane. 

1. Planiranje rasporeda

Prvi korak u uređenju dečije sobe jeste efikasno planiranje rasporeda. 

Ovo je posebno važno ako je dečija soba manjih dimenzija. U takvim situacijama, preporučujemo da nameštaj postavite uz jedan ili eventualno dva zida, pametno iskoristivši ugao sobe.

Ovako organizovanim prostorom, sredina sobe ostaje slobodna za igru i kretanje, što je ključno za razvoj i dobrobit vašeg deteta.

Pored kreveta može se smestiti polica za knjige ili igračke, dok zatvoreni segmenti iznad kreveta pružaju dodatni prostor za odlaganje stvari, čime se efikasno koristi vertikalni prostor. 

Na kraju, ukoliko je moguće radni sto bi trebalo da bude postavljen pored prozora, kako bi se iskoritstila prirodna svetlost tokom dana. 

Naravno, uvek imate opciju da angažujete profesionalce za projektovanje i uređenje enterijera.

2. Fokus na praktičnosti i funkcionalnosti

Drugi korak u uređenju dečije sobe je usredsređivanje na praktičnost i funkcionalnost. 

Svaki deo prostorije treba da ima svoju svrhu i da bude iskorišćen na najbolji mogući način. 

Na primer, ako su prozori u sobi nisko postavljeni, prostor ispod njih može se efikasno iskoristiti. Ovaj prostor je idealan za postavljanje komoda sa fiokama koje pružaju dodatni prostor za odlaganje.

Sa druge strane, možete se odlučiti za kreativniji pristup i postaviti niske elemente nameštaja za sedenje i igranje. 

Na taj način možete stvoriti ugodan kutak za čitanje ili igru, dok istovremeno maksimalno koristite dostupan prostor.

+
Komoda Venice Night

3. Deljenje prostorije na spavaći i radni deo

Ova strategija podele dečije sobe na spavaći i radni deo može pomoći u stvaranju strukturiranog okruženja koje promoviše ravnotežu između odmora, učenja i igre.

Možete koristiti pregradu napravljenu od pločastog materijala ili police da biste jasno definisali ove zone. 

Na primer, spavaći deo može sadržati krevet i ormar, dok radni deo može uključivati radni sto i prostor za igru. Ovo ne samo da pomaže u organizaciji, već takođe pomaže vašem detetu da razvije rutinu i navike.

Važno je napomenuti da prilikom uređenja ovih zona treba voditi računa o prirodnom svetlu. Nemojte sprečiti prodor dnevne svetlosti u deo sobe koji je udaljen od prozora. 

Dnevna svetlost je ključna za stvaranje prijatnog i produktivnog prostora, posebno za radni deo gde će vaše dete provesti vreme čitajući ili radeći školske zadatke.

4. Boje zidova dečije sobe koje su u trendu

Četvrti korak u uređenju dečije sobe se odnosi na izbor boje zidova. Ovo je savršena prilika da unesete kreativnost deteta u prostor i realizujete njegove želje. 

Trendovi u bojama za dečije sobe variraju, ali važno je da se odluka donese uzimajući u obzir lične preference vašeg deteta.

Savet je da se kombinuju motivi i uzorci, ali da se držite najviše tri boje kako na zidovima tako i na tekstilu kao što su zavese, posteljina, prekrivači i tepisi. Ovo će omogućiti da dečija soba izgleda koherentno i estetski ugodno.

U poslednje vreme, sve su popularnije zidne tapete koje pružaju beskrajne mogućnosti za personalizaciju. One mogu prikazati sve, od omiljenih junaka iz crtanih filmova do očaravajućih prirodnih pejzaža. 

Osnovni komadi nameštaja za dečiju sobu

Kada uređujete dečiju sobu, određeni komadi nameštaja su neizbežni kako bi se obezbedila funkcionalnost i udobnost prostora. 

Neki od osnovnih elementata koje bi svaka dečija soba trobalo da poseduje su: 

  • Krevet,
  • Plakari,
  • Police,
  • Dekoracija,
  • Podna obloga i tepisi.

Dečiji kreveti 

Prvi i najvažniji komad nameštaja u dečijoj sobi je naravno krevet. Oni su mesto gde vaše dete odmara, sanja i raste, pa je njihov izbor od ključne važnosti. 

Kada je u pitanju dizajn, postoji veliki broj opcija, kako za devojčice, tako i za dečake.

Kreveti za devojčice često dolaze u nijansama roze, ljubičaste ili bele boje, sa detaljima poput cvetnih motiva, leptira ili princeza. 

Međutim, ne morate se ograničiti na tradicionalne „ženske“ teme. Važno je da izbor odražava interesovanja i ukus vaše devojčice. 

Sa druge strane, kreveti za dečake mogu biti u plavim, zelenim ili crvenim tonovima, često sa motivima poput automobila, dinosaurusa ili superjunaka. Ali opet, najvažnije je da krevet odgovara individualnim željama i interesovanjima vašeg dečaka.

Danas je u trendu jednostavnost i funkcionalnost, a dizajn kreveta i želje deteta svakako može upotpuniti posteljina ili prektivač koji može biti jednobojan ili sa motivima. 

Bez obzira na dizajn, glavni prioritet pri odabiru dečijeg kreveta treba da bude komfor i bezbednost. 

Odaberite krevet koji je prave veličine za vaše dete, sa čvrstim okvirom, sigurnosnim ogradicama ako su potrebne i (najvažnije) kvalitetnim dušekom. 

Plakari i vitrine

Plakari za dečiju sobu nude neophodan prostor za odlaganje i pomažu u održavanju reda i organizacije. 

Oni su idealni za skladištenje odeće, posteljine i većih igračaka. Prilikom odabira ormara za dečiju sobu, važno je uzeti u obzir veličinu sobe i potrebe deteta. 

Plakari sa kliznim vratima su odlična opcija za manje sobe jer ne zauzimaju dodatni prostor kada su vrata otvorena.

Sa druge strane, vitrine ili komode su savršene za prikazivanje omiljenih igračaka, knjiga ili kolekcija vašeg deteta. One ne samo da pružaju dodatni prostor za skladištenje, već i dodaju lični pečat sobi.

Police za dečiju sobu

Police su neizostavan element svake dečije sobe. One pružaju dodatni prostor za odlaganje i omogućavaju da soba bude uredna i organizovana. 

Takođe, police mogu biti korisne za skladištenje knjiga, igračaka, slika ili bilo koje druge stvari koju vaše dete želi da ima na dohvat ruke.

Dizajn polica može biti raznovrstan i kreativan – od jednostavnih zidnih polica do onih u obliku oblaka, kućice ili drveta. 

Izbor treba da odražava interesovanja i ukus vašeg deteta, ali i da se uklapa u celokupan stil dečije sobe.

Prilikom montiranja polica, važno je da budu postavljene na bezbednu visinu, tako da dete može lako da dohvati stvari, ali i da ne postoji rizik od povreda. 

Dekoracija zidova sobe 

Dekoracija zidova može potpuno transformisati izgled dečije sobe, stvarajući prostor koji inspiriše maštu i kreativnost. 

Kada je u pitanju izbor boje za zidove, mogućnosti su gotovo beskrajne. 

Od nežnih pastelnih tonova do živopisnih i hrabrih boja, važno je da odaberete nijansu koja će odgovarati temperamentu i ukusu vašeg deteta.

Zidne obloge i tapete takođe nude interesantne mogućnosti za dekoraciju. Tapete sa različitim motivima, poput životinja, svemira, bajkovitih likova ili apstraktnih oblika mogu dodati dinamičan element sobi i stimulisati detetovu maštu.

Bez obzira na izbor, važno je da motiv bude u skladu sa uzrastom deteta. Za mlađu decu, tapete sa velikim, šarenim motivima mogu biti privlačne, dok starija deca mogu preferirati sofisticiranije dizajne.

Na kraju, uvek se konsultujte sa svojim detetom i uključite ga u proces odabira kako biste kreirali prostor u kojem će se osećati srećno i sigurno.

Podna obloga i tepisi za dečiju sobu

Podna obloga igra veoma važnu ulogu u dečijoj sobi, kako u pogledu estetike, tako i funkcionalnosti. 

Parket ili laminat su često popularan izbor jer su laki za održavanje i otporni na habanje, što je posebno važno u sobi gde se puno igra.

Tepisi dodaju sloj udobnosti i topline, a takođe mogu biti zabavan dodatak dekoru sobe. Deca vole da se igraju na podu, pa tepih može pružiti kao mekano mesto za igru. 

Prilikom odabira tepiha, važno je uzeti u obzir materijal i kvalitet. Prirodni materijali poput vune su dugotrajni i lako se čiste, ali su i hipoalergeni. Takvi su na primer italijanski Sitap tepisi.

Zaključak

Uređenje dečije sobe je zadovoljstvo koje donosi radost, ali i izazov koji zahteva planiranje. Svaka dečija soba treba da bude prostor gde će dete rasti, učiti i igrati se.

Kao što smo istakli, ključ je u balansiranju funkcionalnosti i estetike, uzimajući u obzir ukus i interesovanja vašeg deteta. Ali ne morate to da radite sami. 

Stručni dizajneri enterijera iz Room Studia su tu da vam pomognu na svakom koraku prilikom uređenja dečije sobe. 

Sa našom širokom ponudom kvalitetnog italijanskog nameštaja, možete biti sigurni da ćete pronaći sve što vam je potrebno da kreirate sobu iz snova za vaše dete.

Zato, ukoliko vam je potreban stručni savet ili kvalitetan nameštaj, ne oklevajte da nas kontaktirate ili posetite naš showroom.