siva sofa za dnevni boravak
10
jun

7 Saveta za odabir idealne sofe za dnevni boravak

Da bismo izabrali sofu za dnevni boravak, prvo ćemo definisati razliku između različitih pojmova koji se često pogrešno koriste – kao što su sofa, dvosed i trosed. 

Jezički gledano, postoji razlika između sofe i kauča, ali funkcionalno, oni označavaju isti komad nameštaja – udoban prostor za sedenje ili ležanje sa više sedišta. 

Sofa može stajati samostalno ili biti deo kompleta nameštaja, a dvosed, trosed i fotelje su zapravo veličine sofe. 

Sada kada znamo razliku između sofe i ostalih komada nameštaja, predstavljamo vam 7 saveta profesionalnih dizajnera enterijera za odabir idelane sofe za dnevni boravak.

 1. Veličina sofe za dnevnu sobu

Prilikom odabira sofe za dnevni boravak, jedna od ključnih stavki koju treba uzeti u obzir je njena veličina. 

Veličina sofe mora biti prilagođena prostoru kako bi se omogućilo dovoljno mesta za kretanje i kako bi se izbeglo gušenje prostora. Pre nego što se odlučite za određeni model, preporučuje se da precizno izmerite prostor gde će sofa biti postavljena. 

+
Garnitura Lord

Idealna sofa treba da bude dovoljna za sve članove domaćinstva, ali i za goste, ukoliko često primate posete. Trosedi i dvosedi su popularni izbori jer nude različite opcije za sedenje i ležanje. 

Međutim, za manje prostore, L oblikovane sofe (ugaone garniture) ili modularne garniture mogu biti najbolji izbor jer efikasno koriste uglove i pružaju dodatni broj sedišta.

2. Pozicioniranje u odnosu na prostoriju

Pravilno pozicioniranje sofe unutar dnevne sobe je od velike važnosti za funkcionalnost i estetiku prostora. 

Sofa treba da bude postavljena tako da omogućava dovoljno prostora za prolaz između nje i ostalog nameštaja.

Ostavite najmanje 45-50 cm prostora između sofe i stočića za kafu, kako bi se olakšalo kretanje i osiguralo komforno korišćenje prostora. 

Takođe, razmislite o ukupnom rasporedu nameštaja – sofa ne bi trebalo da zaklanja prolaze ili ometa prirodni tok kretanja kroz sobu. Optimalno pozicioniranje doprinosi boljoj organizaciji prostora i čini dnevnu sobu prijatnijom za boravak.

3. Neka sofa odražava Vaš stil

Vaša sofa treba da bude više od funkcionalnog komada nameštaja, tj. ona treba da odražava vaš lični stil i doprinosi celokupnoj estetici dnevne sobe. 

+
Garnitura King L

Prilikom izbora sofe, razmislite o materijalima, bojama i dizajnu koji će se uklopiti u postojeći dekor. 

Bez obzira da li preferirate moderni minimalizam sa čistim linijama i neutralnim tonovima, ili klasični izgled sa bogatim teksturama i toplim bojama, izbor sofe može značajno uticati na atmosferu prostora. 

Takođe, detalji kao što su jastučići i prekrivači mogu dodatno personalizovati i osvežiti vaš dnevni boravak.

4. Odabir pravog materijala

Odabir pravog materijala za vašu sofu je ključan za dugotrajnost, udobnost i stil nameštaja. Materijal koji izaberete treba da odgovara vašem načinu života, estetskim preferencijama i potrebama održavanja. Evo nekoliko opcija.

Sofe od kože

Kožne sofe su sinonim za luksuz i trajnost. One daju sofisticiran izgled svakom prostoru i lako se održavaju, što ih čini idealnim izborom za domove sa kućnim ljubimcima i decom. 

+
Garnitura Aspen

Iako su skuplje, kožne sofe se lako čiste i veoma su otporne na habanje.

Sofe od tekstila

Sofe od tekstila nude veliki raspon boja i tekstura, omogućavajući vam da personalizujete izgled vaše dnevne sobe. 

Tekstilne sofe su često mekše i udobnije za sedenje, ali mogu zahtevati više pažnje kada je u pitanju čišćenje i održavanje.

+
Garnitura Skid

Za porodice sa decom, tkanine koje su otporne na mrlje ili imaju presvlake mogu biti praktičan izbor.

Mikrofiber sofe

Sofe od mikrofibera su popularne zbog svoje izdržljivosti i otpornosti na mrlje. 

Ovaj materijal je mekan na dodir i lako se održava, što ga čini idealnim za domove sa aktivnim članovima porodice. 

+
Garnitura Borghese

Pored toga, mikrofiber dolazi u različitim bojama i stilovima, omogućavajući vam širok izbor za prilagođavanje vašem enterijeru.

5. Čvrsta osnova i udobnost na prvom mestu

Kada birate sofu za dnevnu sobu, važno je da obratite pažnju na čvrstu osnovu i udobnost. 

Osnova sofe treba biti izrađena od kvalitetnih materijala, poput punog drveta ili metalnog okvira, kako bi se osigurala dugotrajnost i stabilnost. 

Pored toga, udobnost je od suštinskog značaja, jer sofa nije samo dekorativni element, već i mesto za opuštanje. 

Obratite pažnju na vrstu i gustinu punjenja jastuka – visokokvalitetna pena ili memorijska pena mogu pružiti različite nivoe udobnosti. 

Proverite da li podrška za leđa i sedište odgovara vašim potrebama, jer će pravilna ergonomska podrška doprineti boljem iskustvu korišćenja i zdravlju kičme.

6. Fleksibilnost: Sofe na razvlačenje ili samo sofe za sedenje?

Fleksibilnost je važan faktor pri izboru sofe, posebno ako često imate goste ili živite u manjem prostoru. 

Sofe na razvlačenje nude dodatnu funkcionalnost jer se lako mogu pretvoriti u ležaj, pružajući praktično rešenje za spavanje. 

+
Garnitura Fusion

Ove sofe su idealne za stanove sa jednom sobom ili za dnevne sobe koje povremeno služe kao gostinske spavaće sobe. 

Sa druge strane, standardne sofe za sedenje, iako nemaju ovu dodatnu funkciju, često nude bolju udobnost za svakodnevnu upotrebu i dolaze u različitim stilovima i veličinama. 

Važno je razmisliti o vašim potrebama i načinu života – ako vam je dodatni ležaj često potreban, sofa na razvlačenje može biti odličan izbor. Međutim, ako preferirate maksimalnu udobnost i estetsku vrednost, standardna sofa za sedenje može biti pravi izbor za vas.

7. Odnos cene i kvaliteta

Prilikom kupovine sofe, važno je sagledati odnos cene i kvaliteta kako biste bili sigurni da dobijate najbolju vrednost za svoj novac. 

Iako može biti primamljivo odabrati najjeftiniju opciju, niža cena često znači i kompromis u pogledu trajnosti, udobnosti i kvaliteta materijala. 

Investiranje u skuplje sofe koje su izrađene od visokokvalitetnih materijala, sa čvrstim okvirima i udobnim punjenjem, može se pokazati isplativim na duže staze

Takve sofe ne samo da pružaju veću dugovečnost, već i bolje zadržavaju svoj izgled i funkcionalnost tokom godina. 

Pored toga, kvalitetne sofe obično dolaze sa boljim garancijama i uslugom nakon prodaje, što dodatno povećava njihovu vrednost. 

Prilikom odlučivanja, razmotrite koliko vremena provodite na sofi i koliko vam je važna udobnost i estetika – to će vam pomoći da donesete najbolju finansijsku odluku.

Zaključak

Odabir idealne sofe za vaš dnevni boravak zahteva pažljivo razmatranje različitih faktora koje smo pomenuli u ovom tekstu.

Prateći ovih sedam saveta, možete biti sigurni da ćete izabrati sofu koja ne samo da izgleda sjajno, već je i funkcionalna i dugotrajna. 

Ukoliko ste u potrazi za savršenom sofom za dnevni boravak koja će pružiti vama i vašoj porodici mesto za opuštanje i uživanje, Room Studio je pravo mesto za vas. 

Naši dizajneri enterijera su posvećeni tome da vam pomognu da kreirate savršen dom koji će oduševiti sve koji budu boravili u njemu i zato ne oklevajte da nas kontaktirate ili posetite naš showroom.

Najbolji nameštaj za dnevni boravak čeka na vas.