prikaz luksuznog kupatila sa namestajem
13
feb

6 Osnovnih Komada Nameštaja za Kupatilo

Kupatilski nameštaj je završni segment svakog kupatila i upravo on daje savršen krajnji rezutlat. 

Stil uređenja kupatila se konstantno menja, a trendovi za 2024. naglašavaju funkcionalnost uz dodatak modernog stila. 

Kupatilo nije samo prostorija za ličnu higijenu, to je mesto gde započinjemo i završavamo svaki dan, pa je važno da bude uređeno u skladu sa našim potrebama i željama.

U nastavku teksta istražićemo kako moderno uređenje kupatila može unaprediti svakodnevni život i dati vam inspiraciju za preuređenje sopstvenog prostora.

Predstavljamo vam 6 osnovnih komada nameštaja za kupatilo kojima ćemo se detaljnije posvetiti u nastavku:

  1. Police i ormarići
  2. Moderna sanitarija
  3. Kombinacija pločica za kupatilo
  4. Ambijentalno osvetljenje u kupatilu
  5. Luksuzne slavine (baterije)
  6. Ogledala

Police i ormarići za kupatilo

Police i ormarići za kupatilo su nezaobilazni elementi svakog modernog kupatila. Dugi niz godina, glomazni ormarići su bili glavna opcija za odlaganje stvari u kupatilu.

Međutim, trendovi za 2024. godinu naglašavaju upotrebu manjih polica i ormarića koji pružaju dovoljno prostora za odlaganje, ali takođe doprinose sveobuhvatnom estetskom izgledu kupatila.

Smanjenje veličine ormarića ne znači nužno smanjenje prostora za odlaganje. Naprotiv, manji ormarići i police mogu biti postavljeni strateški kako bi se maksimalno iskoristio dostupan prostor. 

Uz pravilan izbor, police i ormarići mogu transformisati vaše kupatilo, čineći ga prostranim i organizovanim, bez obzira na njegovu veličinu.

Takođe, ukoliko se u vašem kupatilu nalazi i mašina za veš ili sušenje veša, onda slobodnu površinu iznad i pored nje možete iskoristiti tako što ćete dodati funkcionalnu policu, lep držač za peškir ili čak korpu za veš koja može biti integrisana u orman.

Vrhunska sanitarija

Kvalitetne moderne sanitarije za kupatio su ključne stavke za stvaranje modernog i funkcionalnog kupatila. 

Tu je naravno popularna “Baltik WC šolja” sa odvodom u zidu. Ova inovativna rešenja nisu samo estetski prijatna, već nude i praktične prednosti. 

Zidni odvod omogućava lakše čišćenje poda, dok sam dizajn WC šolje doprinosi modernom izgledu kupatila.

Kada govorimo o trendovima za 2024. godinu, moramo spomenuti umivaonike koji se nalaze u ploči. Ova vrsta umivaonika pruža čist i minimalistički izgled, a njihova integracija u radnu ploču omogućava lako održavanje i čišćenje. 

Dakle, kvalitetna sanitarija ne samo da poboljšava izgled vašeg kupatila, već i njegovu funkcionalnost.

Kombinacija pločica za kupatilo

Dobra kombinacija pločica za kupatilo je jedan od najvažnijih elemenata kada je u pitanju dizajniranje ovog prostora. 

U 2024. godini, postoji nekoliko trendova koje vredi istaći. Mozaik pločice su jedan od njih. 

Mozaik pločice donose dozu elegancije i luksuza svakom kupatilu. Njihova jedinstvena tekstura i raznolikost boja omogućavaju stvaranje jedinstvenih i upečatljivih dizajna.

Još jedan trend ove godine su 3D pločice za kupatilo. Ove pločice dodaju vizuelnu dubinu i dinamiku prostoru, stvarajući efekat trodimenzionalnosti. Obzirom na to da su dostupne u različitim oblicima i dezenima, 3D pločice pružaju mnogo mogućnosti za personalizaciju.

Svakako, najbolja kombinacija pločica u 2024. godini zavisiće od ukupnog stila vašeg kupatila. Savet dizajnera je da kombinujete različite tipove pločica kako biste stvorili interesantnu vizuelnu dinamiku. 

Na primer, možete koristiti 3D pločice za akcentni zid, dok mozaik pločice mogu biti upotrebljene za pod ili kao detalj oko umivaonika. U ovoj godini budite slobodni da se igrate sa teksturama, bojama i oblicima.

Rasveta koja pravi razliku

Kada je dobro postavljena, rasveta u kupatilu može dodati dubinu i dimenziju prostoru, naglasiti estetske karakteristike i kreirati atmosferu.

Ključ za stvaranje efektnog osvetljenja u kupatilu leži u raznovrsnosti. Osnovna rasveta bi trebalo da pruži dovoljno svetlosti za svakodnevne zadatke, kao što je pranje zuba ili šminkanje. 

Međutim, dodavanjem akcentne rasvete, možete istaći određene arhitektonske karakteristike ili dekorativne elemente.

Zidne lampe pored ogledala mogu obezbediti direktno svetlo koje je idealno za nanošenje šminke ili brijanje. Sa druge strane, LED trake postavljene ispod ormarića ili oko ogledala mogu dodati suptilan sjaj koji poboljšava atmosferu.

Ne zaboravite na prirodnu svetlost. Ako je moguće, veliki prozori mogu uneti dosta dnevne svetlosti koja kupatilo čini svetlijim i prozračnijim.

Uvek se trudite da kombinujete različite izvore svetlosti kako biste stvorili balansirano i prijatno osvetljenje. 

Luksuzne slavine (baterije)

Slavine ili baterije, su nezaobilazan element svakog kupatila. Ne samo da služe praktičnoj svrsi, već mogu biti i snažan dekorativni element koji daje ton celokupnom dizajnu prostora. 

Luksuzne slavine postaju sve popularniji izbor za one koji žele dodati dozu elegancije i sofisticiranosti svom kupatilu, a najčešći izbor boja pored klasičnih srebrnih su:

  • Crne,
  • Bele i
  • Zlatne.

Crne slavine za kupatilo su savršen izbor za moderna kupatila sa minimalističkim dizajnom. One pružaju oštar kontrast belim sanitarijama i pločicama, stvarajući dramatičan i upečatljiv izgled.

Bele slavine, sa druge strane, nude klasičan i bezvremenski izgled. One se lako uklapaju u različite stilove, od tradicionalnih do modernih, i pružaju osećaj čistoće i jednostavnosti.

Zlatne slavine su vrhunac luksuza. Ove slavine donose dozu raskoši u svako kupatilo, bez obzira na stil. Bilo da su mat ili sjajne, zlatne slavine su siguran način da vaše kupatilo izgleda skupo i elegantno.

Na kraju, bez obzira na boju, luksuzne slavine treba da budu visokokvalitetne i trajne. 

Ogledala za kupatilo

Izbor oblika ogledala može doprineti ukupnom stilu kupatila. 

Pravougaona ili kvadratna ogledala nude čist, moderni izgled i odlično se uklapaju u minimalističke ili industrijske stilove. 

Okrugla ogledala (kao i ovalna ogledala) mogu ublažiti oštre linije i dodati mekši, ženstveniji dodir, dok nepravilni oblici mogu doneti jedinstven i neočekivan vizuelni izgled.

Rasveta oko ogledala je takođe još jedna bitna stavka. Dobar izbor je upotreba zidnih lampi s obe strane ogledala, što osigurava ravnomerno osvetljenje lica. 

Alternativno, LED trake postavljene iza ogledala mogu stvoriti svetlosni efekat koji dodaje dubinu i eleganciju prostoru.

Takođe, postoje i ogledala sa ugrađenom rasvetom. Ova vrsta ogledala pruža direktno i jasno osvetljenje, a ujedno daje i sofisticiran, moderni izgled.

Bez obzira na oblik ili tip rasvete, važno je da ogledalo bude postavljeno na pravom mestu – idealno iznad umivaonika i na visini koja je pogodna za sve korisnike. 

Zaključak

U 2024. godini, trendovi u dizajnu kupatila naglašavaju minimalizam, funkcionalnost i personalizaciju. Bez obzira na veličinu vašeg kupatila, suština je u odabiru pravih komada koji će najbolje odgovarati vašim potrebama i stilu.

Na kraju, ne zaboravite da je kupatilo mesto gde započinjete i završavate dan. Zaslužuje pažnju i ulaganje kako bi postalo prostor u kojem se možete opustiti i osvežiti.

Ako ste spremni da transformišete svoje kupatilo i stvorite sopstveni privatni kutak, Room Studio je pravo mesto za vas. 

Naš tim stručnjaka je spreman da vam pomogne da odaberete idealni pločasti nameštaj koji će vaše kupatilo učiniti funkcionalnim, udobnim i stilski doslednim. 

Kontaktirajte nas ili posetite naš showroorm i započnite svoju transformaciju.