luksuzni i moderni dnevni boravak opremljen italijanskim namestajem
28
mar

Saveti za moderno uređenje dnevne sobe

Dnevna soba je prostorija u kojoj stvaramo najlepše trenutke sa porodicom i prijateljima i jedan je od centralnih delova svakog doma. 

Zbog toga je uređenje dnevne sobe veoma važna stavka kako bismo stvorili prostor koji odražava naš lični stil i pruža maksimalnu udobnost i opuštensost za sve koji provode vreme u njoj.

Uređenje dnevne sobe može biti izazovan proces, ali uz pravilno planiranje i pažljiv odabir elemenata možete stvoriti savršen prostor za uživanje i odmor. 

U nastavku otkrijte savete dizajnera enterijera koji će vam pomoći da transformišite vašu dnevnu sobu u prostoriju o kojoj ste oduvek sanjali.

Podovi i zidovi za dnevni boravak

Dnevni boravak je srce svakog doma, a izbor podova i zidova može značajno uticati na atmosferu i funkcionalnost prostora. 

Savremeni trendovi u dizajnu ukazuju na to da su kombinacije materijala ključne za postizanje estetskog i praktičnog savršenstva. 

Kada je reč o podovima, najčešće birane su uglavnom drvene varijante, kao što su parketi i laminati koji su sada dostupni u beskonačno nijansi, počevši od bele i sive, preko nežne braon, pa sve do najtamnije boje drveta. 

Elementi drveta na podu doprinose toploti same prostorije, ali bi definitivno trebalo voditi računa o izboru boje kako biste sve savršeno uklopili sa željenim dizajnom dnevne sobe.

+
Garnitura Felicita

Međutim, u poslednje vreme se veliki broj ljudi odlučuje na pločice koje dolaze u različitim dizajnima, jer su veoma praktične za održavanje.

Uglavnom se postavljaju u kombinaciji sa podnim grejanjem, što utiče na samu toplotu, ali i prijatan osećaj za sve koji se kreću po dnevnom boravku. 

Takođe, još jedan bitan detalj koji može transformisati izgled dnevne sobe su svakako moderni tepisi.

Dodatak tepiha može dati prostoru lični pečat i stvoriti atmosferu koja odražava vašu jedinstvenu estetiku. 

Boje zidova koje su u trendu

U dnevnoj sobi su trenutno popularne različite boje zidova, zavisno od preferencija i stila uređenja. 

Važno je da prilikom odabira boje zidova uzmete u obzir ostatak dekoracije i nameštaja u prostoriji kako biste postigli harmoničan i estetski privlačan izgled.

Evo nekoliko boja koje su u trendu i čest su izbor korisnika:

  • Neutralne nijanse poput bež, sive ili krem boje su veoma popularne jer pružaju elegantan i sofisticiran izgled, a istovremeno se lako kombinuju sa drugim bojama i dekoracijama.
  • Plava boja, posebno nijanse kao što su teget plava, tirkizna ili svetlo plava, mogu dodati osvežavajući i umirujući element u prostoru, stvarajući atmosferu opuštanja i udobnosti. Tamne nijanse se koriste uglavnom za akcentne zidove, ne za celu prostoriju.
  • Zelena boja je takođe popularan izbor za dnevnu sobu, posebno nijanse poput maslinasto zelene, smaragdne ili svežeg zelenila. Ova boja može uneti osećaj prirodnosti i mira u prostoriju.
  • Topli tonovi poput bakarne ili zemljanih tonova mogu dodati toplinu i udobnost u prostoru, stvarajući prijatan ambijent za druženje i opuštanje.
  • Pastelne boje poput nežne roze, bledo žute ili svetlo ljubičaste takođe su popularan izbor za dnevne sobe, pružajući prostoru blagu i osvežavajuću atmosferu.

Pločasti nameštaj po meri

Pločasti nameštaj po meri je danas veoma popularan izbor.

On vam pruža mogućnost da sami kreirate delove prostorije koje želite, kao što su na primer zidni elementi – otvorene i zatvorene police, vitrine, ormarići, komode, itd.

Takođe, danas su dostupne i mnoge moderne varijante koje će nameštaj učiniti da mnogo luksuznije izgleda, a to je LED rasveta, koja zaista daje poseban momenat i osećaj.

Naravno, ukoliko nemate ideja ili niste sigurni kako želite da izgleda određeni komad nameštaja, uvek možete izabrati i gotov komad nameštaja koji se uklapa u dimenzije vaše prostorije. 

Evo nekoliko komada pločastog nameštaja koji svaka dnevna soba treba da poseduje. 

TV Komode i police

TV komode i police su važni elementi u uređenju dnevne sobe jer pružaju funkcionalnost i estetiku.

Televizor se obično nalazi na centralnom delu glavnog zida dnevne sobe, pa je u skladu sa tim važno i odabrati komodu koja će ispuniti prostor okolo.

Dakle, odaberite TV komodu koja odgovara dimenzijama vašeg televizora i prostoru u dnevnoj sobi. 

Takođe, važno je da komoda ima dovoljno prostora za smeštanje dodatne opreme kao što su kablovi, DVD uređaji i drugi uređaji. Prilagođene TV komode sa ugrađenim policama ili fiokama mogu vam pomoći da organizujete prostor i smanjite nered.

Kada su u pitanju police, razmislite o ugradnji otvorenih polica iznad ili pored TV komode kako biste izložili knjige, ukrase, fotografije i druge dekorativne predmete. 

Kombinovanje otvorenih polica sa zatvorenim elementima poput fioka ili vrata može vam omogućiti da istaknete omiljene predmete dok istovremeno sakrivate manje estetski privlačne stvari.

+
TV komoda Venice

Vitrine i ormarići

Vitrine i ormarići su neophodni elementi u uređenju dnevne sobe jer pružaju prostor za odlaganje predmeta, organizaciju prostora i istovremeno mogu biti estetski privlačni.

Razmislite o ormarićima po meri koji će se uklopiti u dimenzije i stil vaše dnevne sobe, jer vam oni omogućavaju da iskoristite svaki centimetar prostora.

Pored toga, ugradnja vitrina u zidove dnevne sobe može biti odličan način da istaknete vaše omiljene predmete, kao što su porodične fotografije, kolekcije knjiga ili umetnička dela. 

Balansiranje otvorenih i zatvorenih elemenata na vitrinama i ormarićima može stvoriti interesantan i funkcionalan prostor. 

Na primer, možete kombinovati otvorene police za izlaganje dekorativnih predmeta sa zatvorenim fiokama ili vratima za skladištenje ostalih predmeta. 

Takođe, ukoliko želite da postignete moderan izgled dnevne sobe, razmislite o osvežavanju prostora dodavanjem boje u vitrine i ormariće. 

Možete odabrati boje koje se slažu sa postojećom paletom u dnevnoj sobi ili se odlučiti za kontrastne boje koje će dodati dinamiku prostoru.

+
PICA

Ugaona garnitura – Centar svake dnevne sobe

Možemo reći da je ugaona garnitura najvažniji komad nameštaja svake dnevne sobe i upravo zbog toga njoj treba posvetiti najviše pažnje. 

Pre svega, trebalo bi da postavite ugaonu garnituru tako da bude fokus prostorije, idealno u centralnom delu dnevne sobe. Ovo će stvoriti prirodan tok kretanja i omogućiti lak pristup drugim delovima sobe.

Takođe, ugaona garnitura treba da se uklapa u stil vaše dnevne sobe. Razmislite o materijalima, bojama i dizajnu koji će se uklopiti sa ostatkom enterijera. 

Dodavanje dekorativnih jastuka može dati dodatnu udobnost i estetski doprinositi ugaonoj garnituri. Birajte jastuke u bojama i uzorcima koji dopunjuju ostatak dekoracije dnevne sobe.

Na kraju, pazite da pažljivo odaberete model koji odgovara vašim potrebama i stilu enterijera, i ne ustručavajte se da potražite savete od profesionalnog dizajnera enterijera ako niste sigurni u svoje odabire.

+
Garnitura Malibu

Evo nekoliko vrsta ugaonih garnitura koje možete razmatrati za svoju dnevnu sobu. 

Klasične ugaone garniture

Klasične ugaone garniture su obično dizajnirane sa jednim ili dva ugaona dela i pružaju tradicionalan izgled dnevnoj sobi. Ove garniture obično imaju ravne linije i klasične detalje poput valjanih naslona za ruke.

Modularne ugaone garniture

Modularne ugaone garniture omogućavaju prilagođavanje obliku i dimenzijama prostora, jer se sastoje od različitih modularnih delova koji se mogu kombinovati i prilagoditi prema potrebama. 

Ovo je idealno za prostorije različitih dimenzija ili za one koji žele fleksibilnost u rasporedu nameštaja. Fleksibilnost je upravo jedna od glavnih prednosti modularnog nameštaja.

+
Garnitura Panorama

Ugaone garniture sa prostorom za odlaganje

Ugaone garniture sa prostorom za odlaganje imaju dodatni prostor za skladištenje ispod sedalnog dela ili u rukohvatima. Ovo je odlično za odlaganje pokrivača, jastuka ili drugih sitnica, pomažući održavanju prostora urednim i organizovanim.

Ugaone garniture sa ležajem

Ugaone garniture sa ležajem su odličan izbor za prostorije koje služe i kao spavaće sobe za goste na primer. Ove garniture se mogu pretvoriti u udoban krevet pružajući dodatni prostor za spavanje kada je potrebno.

Osvetljenje i rasveta

Za stvaranje prijatne atmosfere u dnevnoj sobi je uglavnom zaduženo dobro osvetljenje i rasveta.

Prvo, najbitnije je da iskoristite maksimalno prirodnu svetlost koja dolazi. Nabavite zavese ili roletne koje omogućavaju kontrolu nad svetlošću, omogućavajući vam da prilagodite nivo osvetljenja tokom dana.

U dnevnoj sobi je važno imati raznoliku rasvetu koja može biti prilagođena različitim aktivnostima i potrebama. To uključuje osnovno osvetljenje (centralnu plafonjeru ili luster) i ambijentalno osvetljenje (zidne, podne i stone lampe).

Takođe, LED rasveta na komadima nameštaja može doprineti posebno luksuznom i sofisticiranom izgledu dnevne sobe. 

luksuzna dnevna soba sa ugaonom garniturom, foteljom i rasvetom

Zaključak

Moderno uređenje dnevne sobe predstavlja harmoniju između funkcionalnosti, stila i udobnosti. 

Nadamo se da ste dobili korisne savete i ideje koje će vam pomoći da transformišete svoj prostor u elegantnu i modernu dnevnu sobu koja odražava vaš lični stil i potrebe.

U Room Studiju, razumemo važnost kvalitetnog nameštaja i profesionalnog dizajna enterijera u stvaranju savršenog ambijenta. 

Zato ukoliko tragate za kvalitetnim italijanskim nameštajem ili su vam potrebne usluge našeg tima dizajnera enterijera, ne oklevajte da nas kontaktirate. 

Budite sigurni da ćemo zajedno ostvariti vaše vizije i kreirati prostor koji će biti istinski odraz vaše ličnosti i životnog stila.