moderni plakari za spavacu sobu bez boje
29
jan

Moderni Plakari za Spavaće Sobe – Odlike i vrste

Složićemo se da dizajn spavaće sobe apsolutno nije potpun bez elegantnog i funkcionalnog plakara. 

Plakari (ormari ili ormani) nisu samo mesta za odlaganje stvari, oni su postali ključni element u estetici svake spavaće sobe. 

Ali kako odabrati pravi plakar koji će se uklopiti u vaš prostor i stil? Da li da se odlučite za klasične plakare ili su možda moderniji pravi izbor? 

U ovom blogu ćemo vas voditi kroz različite vrste modernih plakara za spavaće sobe, njihove odlike i načine na koje mogu unaprediti vaš prostor. 

Glavne karakteristike modernih plakara

Moderni plakari za spavaće sobe su mnogo više od prostora za odlaganje stvari. Oni su postali jedni od najvažnijih elemenata u kreiranju estetike i funkcionalnosti svake spavaće sobe. 

Glavne karakteristike modernih plakara su:

 • Inovativni dizajn i fleksibilnost
 • Savremena tehnologija
 • Raspored polica i praktična organizacija
 • Ekološki prihvatljivi materijali

Inovativni dizajn i fleksibilnost plakara

Inovativni dizajn modernih plakara nije samo estetski lep, već se fokusira i na pružanje funkcionalnosti i fleksibilnosti. 

Na primer, klizna vrata na plakaru ne samo da štede prostor, već omogućavaju i lako otvaranje bez obzira na raspored nameštaja u sobi. 

Takođe, plakari po meri ili ugradni plakari su još jedan primer inovativnog dizajna, maksimalno koristeći prostor koji bi inače bio neiskorišćen.

Savremena tehnologija

Savremena tehnologija ne samo da je unapredila estetiku modernih plakara, već je i značajno poboljšala njihovu funkcionalnost. 

Na primer, IN LINE sistem, koji omogućava otvaranje vrata daljinskim upravljačem ili na dodir, donosi do sada neviđeni nivo udobnosti i lakoće korišćenja, ali i luksuza.

Pored toga, unutrašnja LED rasveta poboljšava vidljivost, dok mehanizmi za tiho zatvaranje dodaju sofisticiran dodir svakom ormaru. 

+
IN-LINE ČOKOLADA

Raspored polica i praktična organizacija

Moderni plakari za spavaće sobe se takođe odlikuju inteligentnim rešenjima za skladištenje. 

Uključujući različite opcije za organizaciju kao što su ugrađene police, fioke, pregrade za cipele, vešalice i drugo, ovi ormari maksimalno koriste prostor i olakšavaju pristup garderobi.

Ekološki prihvatljivi materijali

Sve više proizvođača modernih plakara sada koristi ekološki prihvatljive materijale u svojim dizajnima. 

Ovi materijali, poput recikliranog drveta ili bambusa, ne samo da su održivi, već dodaju i jedinstvenu teksturu i toplinu dizajnu. 

Osim toga, mnogi moderni plakari sadrže premaze bez VOC-a (volatile organic compounds), odnosno štetnih jedinjenja koja vremenom isparavaju, što doprinosi boljem kvalitetu vazduha unutar doma. 

Koje vrste plakara postoje?

Plakari su nezaobilazan deo svake spavaće sobe, nudeći ne samo prostor za odlaganje, već i mogućnost da se soba uredi prema ličnom ukusu. 

Postoji nekoliko vrsta plakara koje možete uzeti u obzir prilikom uređenja vaše sobe:

 • Plakari po meri,
 • Ugradni plakari,
 • Walk-in plakari,
 • Plakari sa kliznim vratima,
 • Pametni (Smart) ormari,
 • Modularni plakari,
 • Klasični ormani.

Plakari po meri za spavaću sobu

Plakari po meri pružaju savršenu kombinaciju funkcionalnosti i estetike, nudeći rešenje koje je prilagođeno vašim specifičnim potrebama i ukusu. 

Ovi plakari su dizajnirani da maksimalno iskoriste dostupni prostor, bez obzira na veličinu ili oblik sobe.

Takođe, bilo da želite dublje police za odlaganje zimskih kaputa, više pregrada za cipele ili dodatne fioke za nakit, plakari po meri mogu biti dizajnirani tako da u potpunosti zadovolje vaše potrebe. 

Pored toga, oni omogućavaju i izbor materijala, boja i završnih obrada, što znači da možete sami da kreirate ormar koji će se savršeno uklopiti u vašu sobu. 

+
VANILA

Na kraju krajeva, plakari po meri nisu samo praktični, već mogu biti i prelep dodatak vašem domu, odražavajući vaš lični stil i dodajući dozu luksuza svakodnevnom životu.

Kada je u pitanju dizajn po meri, Američki plakari su posebno popularni. Ovi plakari se prave po meri od poda do plafona i od zida do zida, čime se postiže maksimalna iskorišćenost prostora. 

Američki plakari nude bezbroj mogućnosti za personalizaciju, omogućavajući vam da kreirate savršen ormar koji će odgovarati vašem ukusu i životnom stilu. 

Walk-in plakari

Walk-in plakari predstavljaju čitavu prostoriju u kojoj se nalaze garderoberi. Tačnije oni podsećaju na sobu za presvlačenje, jer neki čak imaju i ogledala i mesta za sedenje.

Ovi prostrani ormani predstavljaju vrhunac organizacije i skladištenja odeće i pružaju dovoljno prostora za svu vašu odeću, obuću i ostale dodatke.

Zahvaljujući ovim plakarima, vaš dom neće biti “opterećen” velikim ormarima.

Za razliku od tradicionalnih ormara, walk-in plakari omogućavaju vam da jednostavno vidite i pristupite svim svojim stvarima koje se neće gužvati jer su uglavnom okačene. 

Međutim, važno je napomenuti da realizacija ovakve ideje zahteva dovoljno prostora i stručnost, kako bi se izbeglo nepotrebno trošenje prostora. 

Bez pravilnog planiranja i implementacije, walk-in plakar može se pretvoriti iz sjajne ideje u promašaj. 

+
WALK IN STILI

Plakari sa kliznim vratima

Plakari sa kliznim vratima predstavljaju savršeno rešenje za one koji žele da maksimalno iskoriste prostor u svojim domovima. 

Ova vrsta modernih plakara za spavaću sobu je posebno korisna u prostorijama gde otvaranje standardnih vrata ormana može biti problematično i zauzimati previše mesta. 

Klizna vrata omogućavaju lak pristup svim delovima ormara bez potrebe za dodatnim prostorom za otvaranje. 

Osim što su praktični, plakari sa kliznim vratima su takođe i veoma moderni i izuzetno stilizovani. 

Mogu se prilagoditi da odgovaraju estetici bilo koje sobe, bilo da je to minimalistički dizajn ili nešto tradicionalnije. 

Od ogledala do stakla, drveta ili metala, postoji mnogo opcija za materijale i završne obrade koje mogu transformisati vaš plakar sa kliznim vratima u dekorativni element u vašem domu.

+
PAHULJA

Pametni (Smart) ormari

Pametni ormari su revolucija u svetu organizacije i skladištenja. 

Zahvaljujući inovativnim sistemima, ovi ormari omogućavaju otvaranje vrata na daljinski upravljač ili jednostavnim dodirom, čineći pristup vašim stvarima lakšim nego ikad. 

Ova tehnologija je posebno korisna za osobe koje cene funkcionalnost i efikasnost. 

Ali to nije sve – pametni ormari mogu biti opremljeni različitim drugim funkcijama, poput unutrašnjeg osvetljenja, pa čak i senzora za temperaturu i vlažnost.

Modularni plakari 

Modularni plakari su odličan izbor za one koji žele da personalizuju svoj prostor do najsitnijih detalja. 

Ova vrsta plakara omogućava vam da birate pojedinačne module prema vašim potrebama, bilo da je to dodatna polica za cipele, fioka za nakit ili šipka za kačenje odeće. 

Modularni dizajn takođe omogućava jednostavno preuređivanje i prilagođavanje ormara kako se vaše potrebe menjaju tokom vremena.

Klasični ormani

Klasični ormani su bezvremenski komadi nameštaja koji se uklapaju u svaku sobu i stil uređenja. 

Karakterišu ih jednostavne linije, robustna konstrukcija i visokokvalitetni materijali. 

Njihova lepota leži u jednostavnosti – pružajući prostor za odlaganje bez nepotrebnih dodataka ili komplikovanih mehanizama. 

Ovi ormani su često izrađeni od drveta, što doprinosi njihovom klasičnom izgledu i osigurava dugotrajnost. 

Drveni ormani takođe pružaju topao i prirodan izgled, što ih čini idealnim za tradicionalne i rustične prostore. Klasični ormani mogu imati različite konfiguracije, uključujući otvorene police, zatvorene fioke ili kombinaciju oba. 

Zaključak

Moderni plakari za spavaće sobe pružaju brojne mogućnosti za unapređenje vašeg prostora, bilo da je to kroz inovativnu funkcionalnost pametnih ormara, prilagodljivost modularnih plakara ili bezvremenski šarm klasičnih ormana. 

Svaki od ovih stilova donosi jedinstvene prednosti koje mogu poboljšati estetiku, funkcionalnost i udobnost vaše spavaće sobe.

U Room Studiju, nastojimo tome da vam pomognemo da pronađete pravi plakar koji će se savršeno uklopiti u vaš dom i stil života. 

Naša ponuda vrhunskog italijanskog nameštaja, stručno znanje i posvećenost kvalitetu čine nas idealnim partnerom za opremanje vašeg doma.

Bilo da tek počinjete sa planiranjem svog novog prostora ili želite da osvežite postojeći, budite slobodni da nas kontaktirate ili posetite naš showroom. 

Naši iskusni dizajneri enterijera će vam rado pomoći da izaberete najbolje rešenje za vaše potrebe. Uz Room Studio, vaša spavaća soba može postati oaza udobnosti i stila.