01
mar

Značaj izbora boja u enterijeru stana ili poslovnog prostora

Obavljena su mnoga istraživanja o uticaju boja na čoveka. Izbor boja u enterijeru i njihovo delovanje na psihu čoveka je veoma važna tema, kojom ćemo se baviti samo u kratkim crtama, analizirajući određene delove stana ili poslovnog prostora.

Pre svega, psiholozi kažu da žive boje i one koje su tamnije, treba koristiti za veće prostorije i one u kojima smo aktivni ili radimo. Šta to tačno znači?

Na primer, ako birate boju za dnevnu sobu, onda polazimo od činjenice da je to prostorija u kojoj se provodi najviše vremena, sa porodicom i gostima. Tu ćemo biti slobodni da se poslužimo živim nijansama, koje pojačavaju raspoloženje, prave dobru atmosferu.

U spavaćoj sobi, ovakve boje ćemo izbegavati, jer želimo da nam pastelni i blagi tonovi pruže osećaj opuštanja, da bezbrižnije utonemo u san.

Za dečije sobe, takođe treba birati življe tonalitete, jer su deca uvek aktivna, spremna za igru i druženje. Dečija soba bi trebalo da bude najveselija prostorija u celom domu, jer deca tamo uče a i dovode svoje drugare.

Kada je reč o radnim prostorima, tu već treba biti fokusiran na boje koje bude pažnju, povećavaju koncentraciju, energiju, motivaciju, a sa druge strane, uklanjaju napetost, stres, nervozu i sva druga negativna osećanja.

Vi ne želite da vaši zaposleni budu pod tenzijom, već težite da oni budu opušteni i produktivni. Nećete možda poverovati u tu činjenicu, ali boje utiču u toj meri na psihu zaposlenih, da i od izbora tonaliteta i nijansi može da zavisi i njihova produktivnost. Jednostavno, rad ljudi u prijatnom i pozitivnom ambijentu, svakako doprinosi njihovih boljim rezultatima rada, kao i međuljudskim odnosima, što je od velike važnosti za jednu firmu.

Svakako, boje koje odaberete za svoj dom neka oslikavaju vašu ličnost u potpunosti, a naš tim dizajnera će vam dati najbolji savet i ideju.